Berichtgeving over de Rif door de NOS lijkt op zijn minst gebrekkig

Amazigh Informatie Centrum
3 min readOct 1, 2023

--

Op 22 augustus verscheen op de website van de NOS een artikel van Samira Jadir, correspondente voor Marokko, over de prijsstijgingen in de badplaats Al Hoceima en de vermeende rol die Nederlandse toeristen tijdens de zomermaanden hierbij zouden spelen.

In haar artikel wordt echter de invloed van de Marokkaanse overheid op de prijsstijgingen volledig buiten beschouwing gelaten. Ze doet dan ook geen enkele poging om hen daarover te bevragen; geen enkele Marokkaanse ambtenaar of functionaris is een vraag gesteld over de oorzaak van de prijsstijgingen.

In dit artikel komen alleen consumenten en personen aan het woord die niet in Al Hoceima wonen. Het lijkt erop dat mevrouw Jadir bewust de verantwoordelijkheid van de Marokkaanse overheid voor de prijsstijging in Al Hoceima buiten beschouwing heeft gelaten. De vraag die rijst is wat haar beweegredenen hiervoor zijn.

Opvallend is de timing van dit artikel. De stad Al Hoceima was erg druk in de maand augustus en er werd melding gemaakt van een toenemende aanwezigheid van Marokkaanse soldaten en politie op straat, wat samenviel met het bezoek van de koning aan de stad. Bij dergelijke gelegenheden worden onder andere gratis vakantiearrangementen naar Al Hoceima aangeboden aan verslaggevers.

Niet alleen laat zij de rol van de Marokkaanse overheid buiten beschouwing bij de prijsstijgingen, zij laat de hele politieke context van wat er zich afspeelt in de Rif buiten beschouwing. Al Hoceima is het hart van de protesten en demonstraties van 2017, ook wel de ‘Hirak’ van de Rif genoemd. Van de toenmalige activisten bevinden zich nog tientallen in de gevangenis.

De NOS zou zorg moeten dragen voor evenwichtige berichtgeving over de Rif en grondig onderzoek moeten doen. Zeker als men weet dat de invloed van de Marokkaanse buitenlandse veiligheidsdienst DGED op wat journalisten in het buitenland publiceren groot is.

Recentelijk werd de BFMTV-journalist Rachid M’Barki in Frankrijk geschorst vanwege het verspreiden van inhoud die als pro-Marokko wordt beschouwd. De journalist is half Marokkaans en in Frankrijk geboren en getogen, wat de vraag doet rijzen of zijn motieven daadwerkelijk uit liefde voor Marokko voortkomen. Op sociale media circuleren berichten dat de Franse nieuwszender France 24 een intern onderzoek uitvoert naar mogelijke infiltratie van de Marokkaanse geheime dienst binnen deze internationale zender.

In mei van dit jaar werd de Marokkaanse journalist Abdessamad Nacer na 26 dienstjaren bij Al Jazeera ontslagen, omdat hij naar verluidt discreet contact had met de Marokkaanse veiligheidsdienst DGED. Vorig jaar kwam een omkoopschandaal aan het licht in het Europees Parlement, bekend als Qatargate. Marokko wordt door de Belgische justitie beschuldigd van het omkopen van Europese parlementariërs. DGED speelt hierin een centrale rol. Belgische en Franse media melden dat er een Europees arrestatiebevel is uitgevaardigd tegen het hoofd van de DGED, Yassine Mansouri.

Het is onder meer de DGED die groen licht moet geven voor de accreditatie van de perskaart die mevrouw Samira Jadir ontvangt van het Marokkaanse ministerie van media. Dus als de NOS voor objectieve en evenwichtige nieuwsgaring wil zorgdragen en alle verdenking van beïnvloeding van buitenaf verre van zich wil houden, zou zij zorgvuldiger te werk moeten gaan.

Bronnen:

Artikel van Samira Jadir

Ontslagen Al Jazeera journalist

Schorsing BFMTV journalist

--

--

Amazigh Informatie Centrum

Amazigh Informatie Centrum (AIC) houdt zich bezig met het vertalen van items oa over de Rif (Marokko). Onderwerpen oa geschiedenis, cultuur en mensenrechten