De aanslag op het vliegtuig van de koning van Marokko 1972 (deel 15)

Amazigh Informatie Centrum
3 min readJul 24, 2019

--

Omar el Khattabi, documentaire van NPS, Abdel Krim: legende of vrijheidsstrijder? 1999

Het Marokkaanse leger pleegde op 10 juli 1971 een mislukte staatsgreep tegen de koning in het paleis van Skhirat. Het jaar erop plegen luchtmachtofficieren een nieuwe coup, dit keer werd het vliegtuig van koning Hassan II, op de terugreis uit Frankrijk, in de lucht door straaljagers aangevallen.

In de komende tijd zal het Amazigh Informatie Centrum deze historische gebeurtenis reconstrueren met korte artikelen. Dat doen we op basis van getuigenissen van personen die deze gebeurtenis hebben meegemaakt zoals de gevechtspiloot Salah Hachad, boeken van kritische auteurs zoals Gilles Perrault, Stephen Smith en divers krantenartikelen.

Marteling van Omar el Khattabi

Mohamed ben Abdelkrim Khattabi in La Réunion

Omar el Khattabi is in 1926 geboren aan boord van de boot die de hele familie van Abdelkrim el Khattabi vervoerde naar de ballingschap op het eiland La Réunion in de Indische Oceaan op een afstand van bijna negenduizend kilometer van de Rif. Omar is een zoon van Abdeslam el Khattabi, oom van de verzetsheld Mohamed ben Abdelkrim Khattabi die de eerste Riffijnse staat oprichtte in de jaren twintig van de vorige eeuw. Hij is verbannen nadat Spanje, Frankrijk en Marokko de oorlog tegen de Rif Republiek hebben overwonnen. Een strijd waarin de Rif grootschalig is gebombardeerd met gifgas.

Omar el Khattabi zat op de middelbare school in La Réunion samen met de advocaat, activist en anti-kolonialist Jacques Vergès en Raymond Barre die premier van Frankrijk zal worden en met wie hij bevriend is gebleven. Omar el Khattabi voltooide zijn studie geneeskunde in Zwitserland en keert begin jaren zestig terug naar Marokko om zich daar voorgoed te vestigen. Hij verbleef in de stad Kenitra waar hij als arts werkt, eerst in een staatsziekenhuis, later opent hij een privé-kliniek waar hij de Riffijnse officieren Mohamed Amekrane en Louafi Kouera heeft leren kennen en met wie hij bevriend werd.

De media in Marokko beweert dat Omar el Khattabi zou worden aangesteld als president indien de coup van 1972 zou slagen. Er zou een afspraak zijn gemaakt met de Marokkaanse socialistische partij de USFP om na de coup generaal Oufkir uit de weg te ruimen om de weg vrij te maken voor een republiek in Marokko. Er zijn echter geen bewijzen voor deze bewering en ook geen geloofwaardige getuigenissen.

Omar el Khattabi heeft na de executie van zijn vrienden Amekrane en Kouera in januari 1973, de weduwe van Amekran en haar kinderen, die naar de Bondsrepubliek Duitsland zijn gevlucht, financieel gesteund via zijn vriend ‘ingenieur Temsamani’ die als tussenpersoon fungeerde. Het gezin van luitenant-kolonel Amekrane kreeg maandelijks een geldbedrag van de Riffijnen.

In mei 1973 is Omar el Khattabi door de Marokkaanse politie opgepakt, hij is gearresteerde samen met zijn vriend de ‘ingenieur Temsamani’ afgevaardigde van het ministerie van landbouw in Tiṭṭawin (Tetouan) op beschuldiging van poging tot het opblazen van een aantal locaties. Op het politiebureau Derb Moulay Chrif in Casablanca, die bekend staat als geheim detentiecentrum, werd Omar Khattabi fysiek en geestelijk gemarteld, hij werd opgehangen gedurende meer dan drie weken, totdat hij op zijn rug is gevallen. Hij brak zijn wervelkolom en heup. In 1974 is hij vrijgelaten en kreeg hij een jaar huisarrest, hij verloor veel gewicht en kon een tijd niet meer lopen. Hij is nooit meer hersteld en zal de rest van zijn leven blijven lijden.

In 1996 richt hij de Abdelkrim el Khattabi Foundation voor studies, onderzoek en documentatie op: deze organisatie is nooit erkend door de Marokkaanse autoriteiten. Omar el Khattabi overleed in 2006 aan een ziekte.

Dit artikel wordt vervolgd.

--

--

Amazigh Informatie Centrum
Amazigh Informatie Centrum

Written by Amazigh Informatie Centrum

Amazigh Informatie Centrum (AIC) houdt zich bezig met het vertalen van items oa over de Rif (Marokko). Onderwerpen oa geschiedenis, cultuur en mensenrechten

No responses yet