De aanslag op het vliegtuig van de koning van Marokko 1972 (deel 5)

Amazigh Informatie Centrum
2 min readJun 27, 2019

--

Luchtfoto van Kenitra

Het Marokkaanse leger pleegde op 10 juli 1971 een mislukte staatsgreep tegen de koning in het paleis van Skhirat. Het jaar erop plegen luchtmachtofficieren een nieuwe coup, dit keer is het vliegtuig van koning Hassan II, op de terugreis uit Frankrijk, in de lucht door straaljagers aangevallen.

In de komende tijd zal het Amazigh Informatie Centrum aan hand van korte artikelen deze historische gebeurtenis reconstrueren. Dat doen we aan de hand van getuigenissen van personen die deze gebeurtenis hebben meegemaakt zoals de gevechtspiloot Salah Hachad, boeken van kritische auteurs zoals Gilles Perrault, Stephen Smith en divers krantenartikelen.

Port Lyautey/Kenitra, grootste Amerikaanse legerbasis

De Verenigde Staten hebben legerbasissen, radarstations en andere militaire faciliteiten in Marokko gebouwd in de Tweede Wereldoorlog en de Koude Oorlog. Het Amerikaanse defensie-personeel was permanent aanwezig in Marokko. De marine- en luchtmachtbasis Kenitra is door Frankrijk in 1933 gebouwd tijdens de Franse bezetting. Het gebied waar de basis ligt is in 1942 door de VS veroverd op het Franse Vichy regime tijdens Operatie Torch.

Er waren bijna 10.000 Amerikanen gestationeerd op de luchtmachtbasis Kenitra in de jaren vijftig, dit maakte van Kenitra de grootste Amerikaanse overzeese basis buiten Japan. Het was een afgesloten Amerikaanse stadje binnen Marokko met alle nodige voorzieningen. Kenitra ligt op een afstand van 40 km van Rabat. Na 1956 maakte de Marokkaanse luchtmacht ook gebruik van een deel van deze vliegbasis waar de Marokkaanse derde luchtmachtbasis gehuisvest is (BAFRA 3). Het Amerikaanse leger heeft in 1977 legerbasis Kenitra verlaten.

Dit artikel wordt vervolgd.

--

--

Amazigh Informatie Centrum
Amazigh Informatie Centrum

Written by Amazigh Informatie Centrum

Amazigh Informatie Centrum (AIC) houdt zich bezig met het vertalen van items oa over de Rif (Marokko). Onderwerpen oa geschiedenis, cultuur en mensenrechten

No responses yet