De aanslag op het vliegtuig van de koning van Marokko 1972 (deel 9)
Het Marokkaanse leger pleegde op 10 juli 1971 een mislukte staatsgreep tegen de koning in het paleis van Skhirat. Het jaar erop plegen luchtmachtofficieren een nieuwe coup, dit keer werd het vliegtuig van koning Hassan II, op de terugreis uit Frankrijk, in de lucht door straaljagers aangevallen.
In de komende tijd zal het Amazigh Informatie Centrum deze historische gebeurtenis reconstrueren met korte artikelen. Dat doen we op basis van getuigenissen van personen die deze gebeurtenis hebben meegemaakt zoals de gevechtspiloot Salah Hachad, boeken van kritische auteurs zoals Gilles Perrault, Stephen Smith en divers krantenartikelen.
Arrestatie van eenderde van luchtmachtpersoneel
De luchtmachtbasis van Kenitra wordt op de avond van 16 augustus omsingeld door gepantserde voertuigen. Op het Marokkaanse deel van de basis werken ongeveer duizend mensen, dat is eenderde van het Marokkaanse luchtmachtpersoneel en die zijn zonder weerstand allemaal gearresteerd en gevangen genomen. De koning schijnt zich in het paleis van Skhirat te verschansen en staat onder bescherming van de parachutisten.
De gebeurtenissen volgen elkaar snel op, majoor Louafi Kouera heeft zijn been gebroken bij de parachutelanding, hij is door de gendarmerie opgepakt en overgeleverd aan de koning. Als de koning hoort dat een van straaljagers neergestort is en de piloot met zijn parachute sprong, geeft hij bevel om de piloot naar hem te brengen.
Dood van Oufkir
In de vroeg echtend van 17 augustus deelt het officiële persagentschap MAP, Maghreb Arab Press, mee dat generaal Oufkir in loop van nacht zelfmoord heeft gepleegd. Er wordt getwijfeld aan deze versie van het verhaal. De generaal zou zijn neergeschoten omdat hij het hoofd van de samenzweerders is. Zijn vrouw Fatima en dochter Malika verklaren dat het stoffelijk overschot van Oufkir vier afzonderlijke schotwonden vertoont. Dit is te veel voor iemand die bekend stond als goede schutter, om zelfmoord te plegen. De rechterhand van Hassan II, generaal Mohamed Oufkir (1920–1972) zou zijn doorgeschoten door generaal Hafid Allaoui en kolonel Ahmed Dlimi en vervolgens geeft Hassan II zijn minister van Defensie het genadeschot.
De Marokkaanse kranten en radio brengen het nieuws over de aanslag in een scherp gecensureerde vorm. Op het vliegveld van Casablanca worden alle buitenlandse dagbladen, die binnenkomende reizigers bij zich hebben, in beslag genomen.
Uitlevering van luitenant-kolonel Amekrane
Op 18 Augusts wordt bekend dat de Britse regering ‘s nachts luitenant-kolonel Amekrane en luitenant el-Midaoui aan Marokko heeft uitgeleverd. De enige verklaring die wordt gegeven is dat ‘hun aanwezigheid in Gibraltar niet het openbaar belang dient’. Londen vreest dat de drieduizend Marokkanen die op de rots werken, naar hun land zouden worden teruggeroepen als de uitlevering zou worden geweigerd en dat de bevoorrading van de door Spanje geblokkeerde Engelse kolonie zou worden stopgezet. De Engelse pers heeft dit besluit scherp veroordeelt. De Duitse vrouw van lt.-kolonel Amekrane verlaat Marokko samen met haar twee minderjarige kinderen Rachid (1964) en Yasmina (1965) op 17 augustus 1972.
Afschaffing van het ministerie van Defensie
Op 19 augustus beschuldigt koning Hassan II zijn minister van Defensie Oufkir van volmaakte misdaad. De generaal zou volgens de koning hem willen ombrengen zodat de generaal een regentenraad kan instellen met de negenjarige kroonprins Mohamed als lid. Op deze manier wil Oufkir, volgens Hassan II, alle macht naar zich toetrekken. Er zijn echter geen bewijzen voor deze bewering van de koning.
Grimmig kondigt Hassan II op een persconferentie aan dat de posten van minister van Defensie, die van stafchef en vervangende stafchef van het leger zullen worden opgeheven en dat hij zich persoonlijk met het leger zal gaan bemoeien, en voegt eraan toe dat hij voortaan vier uur per dag aan het leger zal besteden.
Gevangen piloten naar Hassan II gebracht
Alle piloten die op de Boeing hebben geschoten zijn naar de koning gebracht. Lt.-kolonel Amekrane wordt ook naar de koning gebracht nadat hij uitgeleverd is aan Marokko op voorwaarde dat hij een ‘eerlijk’ proces zal krijgen. Hassan II maakt de volgende opmerking tegen Amekrane: “Ik heb jou voor behandeling naar Frankrijk gestuurd en jij wilt mijn vermoorden”, ging hij verder, “jouw dagen waren al geteld, ook al sterf je niet voor het vuurpeloton, jouw ziekte zal jouw leven eisen.” Amekrane zal later in rechtbank verklaren dat hij had besloten om de koning te elimineren nadat hij had gehoord van de schandalen die plaats vinden in het paleis, ook al was de koning zijn eigen vader, had hij hetzelfde gedaan.
Bij piloot Boukhalif ging Hassan hem van dichtbij bekijken en vroeg hem: “Hoe kon jij met jouw kleine ogen mijn vliegtuig raken?” Boukhalif antwoordt: “Ik zweer het op God, als ik vooraf wist van de coup dan had ik het vliegtuig naar beneden geschoten”. Piloot Boukhalif werd pas in de lucht ingelicht over de ware aard van zijn missie.
Gezin van Oufkir
Op 23 december wordt het gezin van Oufkir, zijn vrouw Fatima, zes kinderen waarvan de jongste Abdellatif drie is en een dochter die aan de epilepsie lijdt, met legerwagens naar een onbekende bestemming gebracht. Zij zullen vijftien jaar lang zonder proces opgesloten worden op een geheime plaats in de Sahara en daarna elf jaar huisarrest in een strafkamp op 45 kilometer van Marokko’s grootste stad, Casablanca.
Dit artikel wordt vervolgd.