Dienstplicht in Marokko

Amazigh Informatie Centrum
2 min readMay 28, 2019

--

Marokko heeft in 1966 de dienstplicht ingevoerd. Het werd in 2007 afgeschaft en in 2018 weer ingevoerd. Marokkaanse jongeren, zowel jongens als meisjes, tussen de 19 en 25 jaar zijn bij wet verplicht een jaar in het leger te dienen. Voor de Marokkaanse jongeren met een dubbele nationaliteit in het buitenland geldt de dienstplicht niet. Wie dat wil, kan wel vrijwillig dienst doen. Boven het hoofd van de dienstweigeraars hangt een gevangenisstraf.

‘Vrijwilligers’ in het leger
Een aantal gepensioneerde Marokkaanse militairen maakten op sociale media bekend dat Marokkaanse soldaten een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd kregen. Na verloop van ieder contract kregen zij weer een nieuwe contract ook voor bepaalde tijd. De rekruten kregen bij het in dienst treden in het leger te horen dat zij dienst zullen doen in het belang van het vaderland, uit eigen vrije wil en vrijwillig. Nadat de arbeidsovereenkomst is verlopen, moet de soldaat een aanvraag indienen voor een nieuwe overeenkomst.

Mohamed Hicham Radoui

Verkrachten van de doden
De Marokkaanse politiek activist Mohamed Hicham Radoui vertelt in een Facebook-video live streaming over een verschrikkelijke gebeurtenis bij de Koninklijke Militaire Academie van Meknes waar de toekomstige officieren voor het Marokkaanse leger worden opgeleid. Instructeurs van deze staatsinstelling zouden volgens hem de kadetten meegenomen hebben naar een begraafplaats, en ze opgedragen hebben te zoeken naar vrouwen die net begraven zijn om hen vervolgens op te graven en te verkrachten. Dit zou plaats hebben gevonden in de periode dat generaal Mohammed Belhaj directeur was van de Koninklijke Militaire Academie van Meknes, tussen 1991 en 2004, aldus Mohamed Hicham.

Soldaten gevangen genomen
In juli 2002 heeft Marokko een legerpost opgezet op het Peterselie-Eiland, een onbewoond eiland in de Straat van Gibraltar, tussen de Middellandse Zee en de Atlantische Oceaan. De taak van deze legerpost is volgens Marokko toezicht houden op illegale immigratie en de bestrijding van drugshandelaren. Spanje beschouwde het gebied als eigen grondgebied en daarom zette het land een militaire operatie op gang met de code naam Romeo Sierra. Spaanse commando’s wisten het eiland snel terug te veroveren. Dat gebeurde overigens zonder enig gewapend treffen. De Marokkanen werden per helikopter afgevoerd naar de kazerne van de Guardia Civil in Ceuta.

Onschendbaarheid
Het Marokkaanse parlement heeft in 2012 een wet aangenomen die het onmogelijk maakt om Marokkaanse militairen te vervolgen. Artikel 7 van deze wet luidt: “Militairen van de koninklijke strijdkrachten die hun werk op een normale wijze uitvoeren, in overeenstemming met de bevelen die zij van hun superieuren hebben gekregen, in het kader van een militaire operatie op nationaal grondgebied, worden strafrechtelijk niet aansprakelijk gesteld”.

--

--

Amazigh Informatie Centrum
Amazigh Informatie Centrum

Written by Amazigh Informatie Centrum

Amazigh Informatie Centrum (AIC) houdt zich bezig met het vertalen van items oa over de Rif (Marokko). Onderwerpen oa geschiedenis, cultuur en mensenrechten

No responses yet