Het Detentiecentrum in Temara, Marokko

Amazigh Informatie Centrum
4 min readJan 13, 2024

--

Koning Mohammed VI en Abdellatif Hammouchi, Témara, 2018

Het ondervragingscentrum in de stad Temara, gelegen ten zuiden van Rabat aan de Atlantische Oceaan, wordt beheerd door de Direction Générale de la Surveillance du Territoire (DGST), een van Marokko’s geheime diensten.

Dit geheime detentiecentrum, oorspronkelijk opgericht door de CIA voor het verhoren van verdachten betrokken bij de aanslagen van ‘9/11’, is nu geen goed bewaard geheim meer. Het wordt momenteel ook gebruikt door het Marokkaanse regime voor het opsluiten en verhoren van politieke gevangenen. De gevangenis, eens verborgen in een idyllische bosrijke omgeving waar de welgestelden hun villa’s en golfbanen bezitten, waar de residenties van de Koning en zijn familieleden zijn gelegen, staat in schril contrast met de duistere praktijken die zich binnen haar muren afspelen.

Het Detentiecentrum

Het ondervragingscentrum wordt beheerd door de DGST, een Marokkaanse binnenlandse inlichtingendienst. Echter, de leden van de DGST worden niet beschouwd als onderdeel van de gerechtelijke politie en dienen als zodanig geen verdachten te arresteren en vast te houden. Dit is dus in strijd met de wet, en daarmee zijn deze activiteiten van de geheime dienst zelfs voor het ministerie van Justitie oncontroleerbaar.

De Marokkaanse koning Mohammed VI bezocht het hoofdkwartier van de DGST in Temara, 2018

Gerapporteerde foltermethoden omvatten afranselingen, het lichaam ophangen in verwrongen posities, en de dreiging van verkrachting of seksueel misbruik van de vrouwelijke familieleden van de gedetineerden. Andere gemelde methoden zijn onder meer gedwongen verkrachting met voorwerpen zoals flessen, slaapdeprivatie, brandwonden van sigaretten, en het gebruik van elektroden op het lichaam om elektrische schokken toe te dienen. Organisaties zoals Amnesty International en Human Rights Watch hebben herhaaldelijk de wantoestanden in deze faciliteit aan de kaak gesteld.

Volgens een voormalige DGST-informant, Farid Boukas, worden de martelpraktijken in Temara bijgewoond door de veiligheidsadviseur van koning Mohammed VI, Fouad Ali el Himma, en DGST-directeur Abdellatif Hammouchi.

Geschiedenis van het Detentiecentrum in Temara

Ondanks de ontkenningen van het Marokkaanse regime over het bestaan van een geheim detentiecentrum van de CIA, zijn er inmiddels overtuigende bewijzen van het gebruik ervan door het Marokkaanse regime voor politieke gevangenen en marteling. Rapporten over het overbrengen van al-Qaeda-verdachten naar Marokko voor marteling doken al op sinds 2003 na de aanslagen in Casablanca. Niet alleen Le Journal Hebdomadaire, maar ook Amerikaanse media zoals ABC en het Franse dagblad Le Monde hebben melding gemaakt van deze geheime overdrachten naar Marokko.

Hoofdkwartier van de DGST

In augustus 2010 rapporteerde The Associated Press dat Amerikaanse functionarissen video- en audio-opnamen in hun bezit hadden waarop te zien is dat Ramzi Binalshibh, een gevangene die verdacht werd van het plannen van de aanslagen van 11 september, werd ondervraagd in een geheime gevangenis. De Amerikaanse functionarissen erkenden dat de gevangenis werd beheerd door Marokkanen, maar dat de financiering grotendeels afkomstig was van de CIA. Ook vrijgelaten Guantanamo-gevangenen, zoals Binyam Mohamed, getuigden dat de CIA Marokko vertrouwde als een geheime locatie voor bewaring bij volmacht na 11 september 2001. Binyam Mohamed werd na drie maanden overgebracht naar Marokko omdat, zoals Amerikanen beweerden, “de Arabieren beter met je om zullen gaan dan de Pakistanen.”

Abdellatif Hammouchi hoofd van de DGSN ontving de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo, 2019

Niet alleen de CIA maakte gebruik van deze geheime faciliteit voor ondervraging en marteling van ‘verdachten’, ook het Marokkaanse regime bracht hun politieke tegenstanders naar Temara voor dezelfde brute behandeling. De eerste gedocumenteerde gevangene was Mohammed Mossadegh Benkhadra, gearresteerd in 1985, die acht jaar in buitengerechtelijke hechtenis doorbracht zonder proces. Na zijn vrijlating in 1993 schreef hij het boek “Tazmara 234” in het Arabisch, een combinatie van de woorden Temara en Tazmamart, verwijzend naar een andere beruchte gevangenis in Marokko.

Zakaria Moumni (1980), de Frans-Marokkaanse wereldkampioen kickboksen, beweert te zijn gemarteld toen hij in 2010 in Marokko werd gearresteerd. Ook anderen, zoals de Duits-Marokkaan Mohammed Hajib (1981), de Sahrawi-activist Mohamed Dihani (1986), en de Riffijnse Belg Ali Aarrass (1962), beweren te zijn gemarteld in Temara.

Bronnen:

Morocco: Pro-Democracy Activists to March on Secret Detention Center

Temara interrogation centre

Témara, le centre de torture du Maroc

Un peuple n’a qu’un ennemi dangereux, c’est son gouvernement

Morocco: Continuing abuses against individuals suspected of terrorism-related activities in Morocco

Link naar het boek Tazmara 234, Arabisch

al-Qaeda-verdachten naar Marokko worden overgebracht en daar worden gemarteld.

Radio programma over AIVD samenwerking met inlichtingendiensten van omstreden regimes Egypte en Marokko.

--

--

Amazigh Informatie Centrum

Amazigh Informatie Centrum (AIC) houdt zich bezig met het vertalen van items oa over de Rif (Marokko). Onderwerpen oa geschiedenis, cultuur en mensenrechten