Italiaanse rechter weigert Marokkaanse journalist uit te leveren

Amazigh Informatie Centrum
3 min readJul 5, 2024

--

Driss Farhane

De Marokkaanse journalist Driss Farhane wordt niet uitgeleverd aan Marokko. Het Hof van Beroep van Brescia heeft deze week zijn uitspraak in de zaak uitgebracht. Marokko heeft een internationaal arrestatiebevel tegen Farhane uitgevaardigd en de Italiaanse justitie om zijn uitlevering gevraagd op beschuldiging van mensenhandel en chantage. De bewijzen die Marokko leverde, overtuigden de Italiaanse rechter echter niet. Bovendien vermoedt men dat Marokko wraak wil nemen op Farhane vanwege zijn rol als klokkenluider voor hooggeplaatste Marokkaanse ambtenaren.

De 59-jarige Farhane, geboren in Fez, is activist en journalist, en directeur van de anti-regeringsinformatiesite choroknews24.com. Hij woont al jaren in Italië. Op zijn website onthulde Farhane vele schandalen en corruptiepraktijken in Marokko waarbij hooggeplaatste functionarissen betrokken zouden zijn, zoals de belangrijkste adviseur van koning Mohamed VI, Fouad Ali Al Himma, en prinses Meryem, de zus van de koning.

Links Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken Matteo Piantedosi, rechts Marokkaanse minister van Binnenlandse Zaken Abdelouafi Laftit

Het Marokkaanse regime heeft alles in het werk gesteld om Driss Farhane uitgeleverd te krijgen. Marokko oefende veel druk uit op Italië. In juni dit jaar brachten de Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken, Matteo Piantedosi, en Vittorio Pisani, hoofd van de Italiaanse politie, afzonderlijk van elkaar een bezoek aan Marokko. Volgens journalist Ali Lmrabet zou Marokko de uitlevering van Farhane met een ruilhandel willen bewerkstelligen, maar dit verzoek werd afgewezen.

Links Vittorio Pisani, hoofd van de Italiaanse politie, Abdellatif Hammouchi chef van Marokkaanse politie

Familie en vrienden van Farhane zijn ondanks de rechterlijke uitspraak niet gerust. De Italiaanse regering kan Farhane alsnog aan Marokko uitleveren met een presidentieel besluit, zoals in de zaak van de Riffijnse Belgische staatsburger Ali Aarrass. De 62-jarige Aarrass werd in 2008 in Spanje gearresteerd wegens wapen gerelateerde misdrijven die verband hielden met terrorisme in Marokko. Hij werd twee jaar lang in Spaanse gevangenissen vastgehouden totdat rechter Baltazar Garzon geen redenen vond om hem bij dergelijke activiteiten te betrekken. Toen Marokko zijn uitlevering eiste, stemde de Spaanse regering onder leiding van premier Zapatero ermee in, ‘tevreden’ met de verklaring van Marokko dat hij niet de doodstraf zou krijgen. Volgens de VN-Mensenrechtencommissie werd Aarrass, naast het oneerlijke proces, onderworpen aan martelingen en vernederende behandelingen terwijl hij in Marokko gevangen zat.

Ali Aarrass

In Nederland deed zich een soortgelijke zaak voor. Marokko vaardigde twee internationale arrestatiebevelen uit tegen oud-lid van het Marokkaanse parlement Said Chaou, die in Nederland woont. In 2018 bepaalde de rechtbank in Breda dat Chaou niet uitgeleverd mocht worden aan Marokko uit angst dat hij daar geen eerlijk proces zou krijgen.

In Marokko worden vandaag de dag journalisten door het regime vastgehouden, zoals Soulaimane Raissouni, Omar Radi en Taoufik Bouachrine. Daarnaast houdt Marokko vreedzame Riffijnse activisten al acht jaar vast, waaronder Nasser Zefzafi, Nabil Ahamjik, Samir Ighid, Zakaria Adehchour en Mohamed Jelloul.

--

--

Amazigh Informatie Centrum
Amazigh Informatie Centrum

Written by Amazigh Informatie Centrum

Amazigh Informatie Centrum (AIC) houdt zich bezig met het vertalen van items oa over de Rif (Marokko). Onderwerpen oa geschiedenis, cultuur en mensenrechten

No responses yet