Marokkaanse Militaire Inlichtingendienst DGED

Amazigh Informatie Centrum
4 min readMay 19, 2019

--

Direction Générale des Études et de la Documentation (DGED), de Marokkaanse buitenlandse inlichtingen- en contraspionagedienst, is een van de belangrijkste Marokkaanse geheime diensten, opgericht in 1973 in de nasleep van de twee mislukte staatsgrepen van 1971 en 1972 naar het model van de Franse geheime dienst Service de Documentation Extérieure et de Contre-Espionnage, afgekort als SDECE. De DGED is een militaire organisatie die rechtstreeks onder de koning valt.

De DGED werd vanaf de oprichting uitsluitend door leger-officieren geleidt. Kolonel Ahmed Dlimi(1) wordt gezien als de oprichter van deze inlichtingendienst waar hij aan het hoofd stond vanaf 1973 tot aan zijn dood in 1983. Generaal Abdelhak el Kadiri volgde hem op en bleef aan tot 2001, in dat jaar werd hij door de in Rif geboren generaal Ahmed El Harchi opgevolgd die de laatste militair was aan het hoofd van de DGED. De koning benoemde in 2005 zijn oud-klasgenoot uit het Collège Royal, Mohamed Yassine Mansour, tot hoofd van de DGED.

De DGED opereert in principe buiten Marokko en is dus belast met het houden van toezicht op de politieke en economische activiteiten van de Marokkanen die in het buitenland wonen en ook met het verzamelen van informatie voor verschillende Marokkaanse inlichtingendiensten. Marokko heeft in totaal zo’n 15 inlichtingendiensten. De DGED is vertegenwoordigd in alle Marokkaanse ambassades of consulaten. Daarnaast zijn werknemers van Maghreb Arabe Presse (het Marokkaanse staatspersbureau) ook belast met het versturen van ongecensureerde vertrouwelijke notities naar de DGED. Als eenmaal alle filters van de hiërarchie zijn gepasseerd komen de DGED-berichten rechtstreeks in het Koninklijk Paleis van Rabat.

De DGED bestaat uit drie belangrijke directoraten: het uitvoering-directoraat dat belast is met de veldoperaties en snelle interventie-operaties met speciale eenheden, het antispionage-directoraat en het communicatie-directoraat dat verantwoordelijk is voor de coördinatie en de bewaking van communicatiemiddelen tussen alle afdelingen van de dienst.

Brief van DGED aan de VN n.a.v. verzoek om info over chef Libische geheime dienst. ‘hacker Chris Coleman’

De DGED werkt samen met buitenlandse inlichtingendiensten op het gebied van veiligheid en aan terrorisme gerelateerde zaken, waaronder uitwisseling van informatie over specifieke Marokkanen die door buitenlandse geheime diensten worden gezocht.

De begroting van DGED wordt geschat op jaarlijkse bedrag van 1 miljard dollar. Daarnaast beschikt de dienst over een zogenaamde ‘zwarte doos’ of geheime pot waaruit de informanten van de dienst uitbetaald worden. Volgens een blog-artikel (2) dat gepubliceerd is in 2013 heeft de DGED 4000 medewerkers en meer dan de helft ervan is militair en 5% is vrouw. Volgens hetzelfde artikel tellen de speciale eenheden van DGED tussen 250 en 300 leden en er werken honderden informanten voor de dienst in Europa.

Politiebrigadier Rédouan Lemhaouli van het politiekorps Rotterdam-Rijnmond werd in 2008 door zijn werkgever ontslagen wegens “ernstig plichtsverzuim”, na een ambtsbericht van de Nederlandse geheime dienst AIVD. In dezelfde zaak werd Mohamed Zyad de laan uitgestuurd, hij werkte als baliemedewerker bij het Haagse politiebureau op vrijwillige basis.

De rechtbank in Den Haag veroordeeld Rédouan Lemhaouli tot 240 uur werkstraf wegens het doorspelen van geheime informatie uit de Nederlandse politiesystemen aan de Marokkaanse diensten.

Het Marokkaanse Franstalige weekblad TelQuel besteed aandacht aan dit onderwerp met een artikel waarin te lezen is dat er een in Nederland gevestigde Marokkaanse organisatie genaamd Stem van Marokkaanse Democraten in Nederland (SMDN) die zich bezighoudt met de verdediging van deze Marokkaanse spionnen(3).

Spaanse media onthulden in maart 2019 dat Marokko achter de terroristische aanslagen van 2004 in Madrid zou zitten. Bij deze terreuracties kwamen 191 mensen om het leven en 1800 personen raakten gewond (4).

In Duitsland dook ook de naam van de Marokkaanse inlichtingendienst op bij de terreuractie op 19 december 2016 waarbij 12 mensen de dood vonden en 56 gewond raakten toen een vrachtwagen op een kerstmarkt op mensen inreed. Volgens Duitse media is de Tunesiër Bilel Ben Ammar een agent van de Marokkaanse geheime dienst. Bilel Ben Ammar zou de aanslagpleger geholpen hebben om te ontsnappen van de plaats van de terreurdaad (5).

Belgische autoriteiten hebben in 2018 de Marokkaanse vrouw Kaoutar Fal opgepakt en het land uitgezet wegens bedreiging voor de Belgische staatsveiligheid (6).

1 Artikel over Ahmed Dlimi https://medium.com/@AmazighInformatieCentrum/is-de-marokkaanse-generaal-dlimi-slachtoffer-van-seksschandaal-664b668b4a50

2 Medewerkers DGED (in het Arabisch) http://www.ahewar.org/debat/show.art.asp?aid=365996&r=0

3 Artikel over Marokkaanse spionnen in NL (in het Frans) https://www.moroccomail.fr/2019/04/15/dossier-dged-4-enquete-exclusive-nos-espions-a-letranger/

4 aanslagen van 2004 in Madrid https://medium.com/@AmazighInformatieCentrum/the-madrid-train-attacks-of-11-march-2004-was-planned-in-a-castle-owned-by-mohamed-vi-cfdf99b1aebb

5 aanslag van 2016 in Madrid https://medium.com/@AmazighInformatieCentrum/the-radical-islamist-ben-ammar-is-a-moroccan-secret-agent-47620a8d6a87

5 Vrouw in België het land uitgezet https://medium.com/@AmazighInformatieCentrum/marokkaanse-gearresteerd-in-belgi%C3%AB-op-verdenking-van-spionage-2e055893d2d0

--

--

Amazigh Informatie Centrum
Amazigh Informatie Centrum

Written by Amazigh Informatie Centrum

Amazigh Informatie Centrum (AIC) houdt zich bezig met het vertalen van items oa over de Rif (Marokko). Onderwerpen oa geschiedenis, cultuur en mensenrechten

No responses yet