‘Marokko gebruikt spionagesatelliet voor drugssmokkel’
Frankrijk bracht in november 2017 de eerste Marokkaanse satelliet in een baan om de aarde. Deze satelliet werd gebouwd door Frankrijk onder de naam EO Sat1, kreeg later de naam Mohammed VI-A. De bouw van de eerste Marokkaanse satelliet is omgeven door veel geheimhouding. Het contract werd ondertekend in 2013, na het bezoek in april van dat jaar van de toenmalige Franse president François Hollande aan Marokko.
De kosten van de satelliet worden geschat op 500 miljoen dollars.
Voor de lancering had geen enkele Marokkaanse ambtenaar commentaar geleverd over de satelliet, totdat de vraag werd gesteld door de pers aan de Marokkaanse ambassadeur bij de Europese Unie, Ahmed Réda Chami, op 26 oktober 2017. Hij verklaarde het volgende:
“Als minister van Industrie werkte ik in 2009–2010 aan dit project met een Frans bedrijf. Opgemerkt moet worden is dat het een observatiesatelliet is en niet per se voor militaire doeleinden wordt gebruikt. Hierdoor kunnen we zien wat er op ons grondgebied gebeurt, met name wat betreft het weer dat belangrijk is voor onze landbouw en om zandsmokkelaars aan onze kusten te volgen”.
De Marokkaanse activist in de Verenigd Staten Mohamed Hicham Radoui (1) denkt er anders over, volgens hem zal Marokko deze satelliet gebruiken om drugstransporten, waarbij de koning van Marokko betrokken is, te volgen. In een Live video van december 2017 op zijn Facebookpagina en verschillende Youtube-kanalen legt hij een verband tussen de verdwijning van een grote drugspartij in Europa en het besluit van de koning van Marokko om een satelliet aan te schaffen.
In november 2017 werd een mislukte aanslag in Marrakesh gepleegd op een Nederlands-Marokkaanse vermogende crimineel en zijn broer die ook in het drugsmilieu zit. Achter de schermen van dit drugsnetwerk zit volgens Mohamed Hicham ook de adviseur van koning Mohammed VI, Fouad Ali El Himma en vervolgens zijn superieur de koning van Marokko in eigen persoon.
De aanleiding van deze mislukte liquidatie is volgens Mohamed Hicham, de verdwijning van een lading cocaïne uit de haven van Antwerpen ter waarde van 4 miljard dollars. Meerdere bendes hadden een aandeel in deze drugspartij, ook de koning van Marokko had een eigen investering in deze drugslading, maar hij is niet makkelijk daarmee te linken, aldus Mohamed Hicham.
Hij vervolgt: ”De verdwijning van deze cocaïne-partij uit de haven van Antwerpen was een grote tegenslag voor de koning van Marokko. Daarom wil hij voorkomen dat dit weer zal gebeuren. Een eigen Marokkaanse satelliet biedt een goede oplossing om drugstransporten nauwlettend in de gaten te houden”.
Mohamed Hicham is niet de eerste Marokkaan die koning Mohammed VI van betrokkenheid bij drugshandel beschuldigt. Mustapha Elamiri (2), een voormalig onderofficier van de Marokkaanse gendarmerie (marechaussee), had naar eigen zeggen 24 jaar gewerkt voor dit korps in verschillende regio’s in Marokko. In video’s van vorige jaar (2018) op zijn eigen YouTube-kanaal, vertelt Mustapha Elamiri dat tijdens zijn diensten als verkeersagent bij diverse wegversperringen in Marokko, hij van zijn leidinggevenden de opdracht kreeg om aan hen door te geven wanneer bepaalde vrachtwagens de wegversperring passeren. Verder dan doorgeven dat de vrachtwagens zijn gepasseerd mag hij en zijn collega’s niet doen, zegt hij. Volgens deze oude gendarme zijn die vrachtwagens geladen met drugs die toebehoren aan de koning van Marokko.
Een andere Marokkaanse functionaris die de Marokkaanse monarch van betrokkenheid bij drugshandel beschuldigt is Noureddine Boufarra (3), een ex-politieofficier van de Marokkaanse Gerechtelijke Politie ‘recherche’. Volgens hem runt koning Mohammed VI via tussenpersonen een eigen drugshandel en krijgt hij een deel uit de winst van alle grote drugstransporten die Europa bereiken.
In de Marokkaanse pers wordt het officiële verhaal verteld over het doel van de Marokkaanse satelliet, namelijk, dat die gebruikt zal worden in de strijd tegen illegale immigratie en smokkel, bij de vervolging van jihadistische groeperingen die in de Sahel opereren, zoals AQIM (Al Qaida van de Islamitische Maghreb), en van de piraten die de Golf van Guinee domineren.
(1) Mohamed Hicham Radoui, geboren in 1977 te Casablanca. Hij heeft in verschillende Marokkaanse steden gewoond doordat zijn vader als hoge ambtenaar werkte voor een Marokkaans ministerie. Hij studeerde toerisme in Marokko en werkte als directeur van een officiersmess in een land in het Midden-Oosten.
Van jongs af aan was hij geïnteresseerd in de Marokkaanse politiek en vervolgens in die van de wereld. Mede hierdoor werd hij zich er bewust van dat zijn kinderen geen goede toekomst zullen hebben in het Midden-Oosten, want die regio is heel onstabiel. Daarom is hij samen met zijn kinderen geïmmigreerd naar de Verenigd Staten.
(2) Mustapha Elamiri meldt via zijn YouTube-kanaal dat hij na 24 jaar dienst bij de Marokkaanse gendarmerie met vervroegd pension is gegaan. Hij ging weg uit Marokko om in de Verenigde Staten te wonnen en daaruit het Marokkaanse regime te bekritiseren. Hij vertelt over zijn ervaring bij de Marokkaanse Marechaussee in een serie video’s op YouTube die hij Mémoire d’un gendarme noemde.
(3) Noureddine Boufarra, werkte voor de Marokkaanse gerechtelijke politie. Hij werd ontvoerd, mishandeld in Marokko en ontsnapt aan een moordaanslag. Hij heeft asiel aangevraagd in een Europees land.