Marokko vervangt zijn ambassadeur in Nederland

Amazigh Informatie Centrum
2 min readFeb 7, 2019

--

Marokko heeft zijn ambassadeur in Nederland vervangen, dat meldt de regeringsgezinde nieuws website Hespress op 7 februari 2019. Volgens deze website heeft koning Mohamed VI zijn vertegenwoordiger in Nederland, Abdelouahab Bellouki, laten vervangen door Mohamed Basri.

De nieuwe ambassadeur van Marokko in Nederland Mohamed Basri

De nieuwe ambassadeur van Marokko in Nederland, Mohamed Basri, is in 1964 in Casablanca geboren en werkte onder andere als Marokkaanse consul in Milaan (Italië).

Marokkaanse media berichtten niet over de reden van de vervanging van de heer Abdelouahab Bellouki. Wellicht is koning Mohamed VI niet tevreden over de prestaties van zijn oude ambassadeur, in het bijzonder over zijn aanpak van de Riffijnse zaak in Nederland.

Abdelouahab Bellouki — Den Haag juli 2018

De Riffijnen in Nederland hebben meerdere solidariteitsdemonstraties voor de Rif in Nederland georganiseerd die de Nederlandse media bereikten en zij wisten de schendingen van mensenrechten in Marokko op de Nederlandse politieke agenda te zetten. Nederland speelde een belangrijke rol bij de nominatie van Nasser Zefzafi voor de Sakharov-prijs: hij eindigde bij de drie finalisten van deze prijs voor de vrijheid van denken die jaarlijks wordt uitgereikt door het Europees Parlement. Marokko is met dit alles niet gelukkig.

De Nederlandse Marokkaanse relaties waren niet best de laatste tijd. Marokko had in 2017 zijn ambassadeur in Nederland terug geroepen, naar eigen zeggen, omdat Nederland weigert het ex-parlementslid Said C. aan Marokko uit te leveren.

In de zomer van 2018 werd de Nederlandse ambassadeur in Marokko op het matje geroepen nadat minister Blok de gevangenisstraffen van Riffijnse activisten becommentarieerde: ,,aan de hoge kant lijken”.

--

--

Amazigh Informatie Centrum
Amazigh Informatie Centrum

Written by Amazigh Informatie Centrum

Amazigh Informatie Centrum (AIC) houdt zich bezig met het vertalen van items oa over de Rif (Marokko). Onderwerpen oa geschiedenis, cultuur en mensenrechten

No responses yet