Zet de Marokkaanse overheid ook geweld en terreur in tegen haar politieke tegenstanders in het buitenland?

Amazigh Informatie Centrum
10 min readMay 5, 2020

--

Koning Mohamed 6 samen met zijn politie-directeur Hamouchi

Door: Redactie Amazigh Informatie Centrum

Yuba wiens echte naam Jabir El Ghadioui (1982) (1) is, is een Riffijnse activist in Duitsland. Hij wordt sinds enige jaren bedreigd om zijn opvattingen over de politieke en maatschappelijke situatie in Noord Marokko ook wel de Rif genoemd. Deze intimidaties en bedreigingen zijn toegenomen sinds de solidariteitsacties met de verzetsbeweging in de Rif, de Hirak.
De Marokkaanse overheid heeft in eigen land laten zien dat zij geweld tegen haar politieke tegenstanders niet schuwt. Honderden zijn gevangengezet en gemarteld. Maar gaat zij ook zover om naast bedreigingen en intimidatie, ook geweld tegen haar critici in het buitenland in te zetten? In het geval van Yuba heeft dat er alle schijn van!

Verzet tegen het Marokkaanse regime
Yuba verzorgt nu 4 jaar elke vrijdagavond een live stream video op zijn Facebookpagina (2) en op YouTube (3). Zijn 5000 Facebookvrienden en 24.000 volgers en 34.000 abonnees op YouTube kunnen daar in het Tamazight, de taal van die regio, informatie, nieuws en achtergronden bij wat er zich in de Rif afspeelt volgen. Yuba is een felle tegenstander van het Marokkaanse regime. Naar zijn mening wordt de Rif door hen bezet. En volgens hem is Koning Mohammed VI een vreemde heerser die naar zijn mening geen enkele legitimiteit bezit om te regeren in de Rif. Niet alleen omdat hij een nazaat is van de Alawieten, een dynastie die geen enkele binding heeft met de Rif en de Amazigh taal niet machtig is, maar vooral omdat deze collaboreerde met de koloniale mogendheden Frankrijk en Spanje. Deze twee landen hebben in de jaren 20 van de vorige eeuw, een bloedige oorlog gevoerd tegen het Riffijnse leger van Abdel Karim Khattabi, die Noord Marokko wist te bevrijden en daar een eigen staat vestigde. De koloniale mogendheden wisten hem alleen te verslaan door de inzet van enorme legers en bombardementen met chemische middelen, als mosterdgas. Het zijn Frankrijk en Spanje die de koningen van Marokko op hun troon hebben gehesen.

Jabir El Ghadioui

Deze opvattingen en kritiek maakte Yuba niet geliefd onder de koningsgezinden in Marokko. Maar ook de aanhangers van de politieke islam waren niet van hem gediend. Dit omdat hij via zijn livestreams in zijn moedertaal in ging op de wijze waarop de moskeeën in Europa ingezet worden om de economische en politieke belangen van het Marokkaanse regime te behartigen.
In zijn livestreams spreekt hij bijvoorbeeld over de rol van de Marokkaanse geheime dienst bij het uitzenden van imams naar Europa om daar ‘Marokkaanse Islamlessen’ te verzorgen (4).

Maar ook liet hij via het voorbeeld van een Marokkaanse imam in Amsterdam zien hoe ver de macht, theocratie en dictatuur reikt. Deze imam gebruikte zijn vrijdagpreek namelijk om zich uit te spreken tegen de solidariteitsacties met de Hirak die verboden zouden zijn in de islam (5). De Riffijnse schrijver Asis Aynan heeft hierop aangifte gedaan wegens belemmering van de integratie.
Daarnaast berichtte hij over een video, waarin een veiligheidsadviseur van de Marokkaanse koning te zien is die de Spaanse staat te kennen geeft, dat Spanje Marokko toe moet staan om haar versie van de islam te verkondigen, zo niet dan zou het land getroffen worden door terroristische aanslagen (6).

Dat deze uitlatingen van Yuba hem niet geliefd maken blijkt wel uit de vele bedreigingen die hem via de sociale media bereiken, maar ook lijfelijk ervaart. Zo waren drie personen in Düsseldorf, in Marokkaanse cafés naar hem op zoek, kort nadat hij in zijn video was ingegaan op de invloed van het regime op de Assalam moskee in Wuppertal. Zij lieten weten dat zij van plan waren hem te mishandelen en zijn moeder te vermoorden.
Een ander incident vond in een Turks restaurant plaats, waar vijf Marokkanen hem trachten te provoceren door ‘Leve de koning’ te roepen. Yuba pakte daarop zijn telefoon en was van plan de politie te bellen, waarop de mannen vluchten.

Mohamed Wasaidi

Politieke aanslagen of terrorisme?
Dat deze acties Yuba ook niet geliefd maakt bij de Marokkaanse autoriteiten blijkt uit een reeks incidenten.
Het begon allemaal in 2015 met een opiniestuk van Yuba op diverse Marokkaanse online nieuwssites (8). In dit stuk ging hij in op het theologische gedachtegoed en haar rol bij de instandhouding van de tirannie. In het artikel beschuldigt Yuba het regime ervan, de religie te misbruiken bij de onderdrukking en het vernederen van het volk.

De reactie was niet mis. Een imam, Mohamed Wasaidi, besteedde in de moskee van het geboortedorp van Yuba, Tazaghin in de Rif, zijn gehele vrijdagpreek (35 minuten) aan het artikel (9). Hij maakt Yuba uit voor afvallig en riep in volle moskee op hem te vermoorden. In de woorden van de imam:

“…deze hond [Yuba] verdient zelfs geen leven, noch een plaats in deze moslimmaatschappij… De moord op dit soort vijanden van God is een religieuze verplichting… De ongelovigen zijn niet ver weg, ze zijn eerder tussen ons, het voorbeeld is deze verderfelijke zogenaamde Yuba van Tazaghin… Onze profeet Mohamed stond erop Jihad tegen dit soort vijand… Hij moet in het openbaar geëxecuteerd worden… Er moet iemand zijn die genoeg lef heeft hem om te vermoorden….”

Deze oproep gedaan op 8 mei 2015 kan gezien worden tot het aanzetten van moord met een terroristisch oogmerk. Zo dacht ook Yuba, die toen hij er van op de hoogte werd gebracht direct aangifte deed bij de politie in Düsseldorf.

Hij besloot in februari 2016 toen hij in de Rif was aangifte te doen tegen de imam bij de Gendarmerie post van de gemeente Kebdani. Hij liet zich bijstaan door een advocaat om hem bij te staan tijdens de rechtszaak. Deze advocaat was ervan overtuigd dat zij deze zaak zouden winnen gezien het bewijsmateriaal, de hele preek stond op een audiobestand en de moskee zat vol getuigen. Er werd een aanklacht ingediend bij de rechtbank van Nador.
Hij werd in deze gesteund door activisten in de regio Nador.

De imam van de moskee Oulad Brahim in Nador was echter een andere mening toegedaan, hij verklaarde achter de uitspraken van imam Wasaidi te staan. Een pikant feit is dat hoewel men van de opvattingen van deze imam Mohamed Bounis op de hoogte was, hem wel werd toegestaan om in Europa te preken, zo heeft hij onder andere een ‘lezing’ gehouden in de moskee in Zeist (10).

Mohamed Bounis

Hoewel het merkwaardig was dat deze imams hun gang konden blijven gaan, bleef Yuba vertrouwen hebben in de goede afloop van de zaak. Want Marokko hanteert, na de aanslagen van Casablanca in 2003 (11) naar eigen zeggen, een ‘zero tolerance’ beleid tegen haat zaaien en een strenge anti terreur wetgeving. En het ging hier toch om de persoonlijke opvattingen van twee imams!
Dit was Yuba’s gedachte, tot het moment dat de advocaat hem liet weten dat hij hem niet meer wilde bijstaan in deze zaak. Bij navraag in verschillende kringen waarom deze advocaat die al een bedrag als vooruitbetaling had ontvangen, zich plotseling terugtrok, kreeg hij te horen, dat deze daar van hoger hand de opdracht toe had gekregen.

“Ik wist dat het Marokkaanse regime een vuile geschiedenis heeft wat mensenrechten betreft, maar ik had nog niet bedacht dat zij zich zou inlaten met terroristische aanslagen. Maar het bericht dat mijn advocaat zich had teruggetrokken onder druk van hogerhand, maakte mij duidelijk dat het regime mij uit de weg wil ruimen. Omdat zij niet met deze aanslagen in verband willen worden gebracht spelen zij het via de kaart van het terrorisme.” Aldus Yuba.

En dat de Marokkaanse overheid meer met de acties van de imams van doen heeft blijkt ook uit het feit, dat imams als Mohamed Wasaidi in dienst zijn bij het Marokkaanse ministerie van Religieuze Zaken en dat de vrijdagspeken in Marokko gekeurd worden door de autoriteiten. Zomaar een oproep doen in een volle moskee om iemand te vermoorden zonder het medeweten van de autoriteiten is hoogst onwaarschijnlijk. De imam heeft na zijn ‘moordpreek’ nog vier jaar gewerkt in dezelfde moskee, daarna is hij overgeplaatst naar een moskee in Aaroui waar hij nog steeds werkt.

Duitse veiligheidsdienst
Yuba werd in het gevoel dat het regime van hem af wilde gesterkt toen hij in 2018 bezoek kreeg van twee heren van de Duitse veiligheidsdienst, de Bundesverfassungsschutz, die hem een aantal ‘routine’ vragen stelden over zijn aangifte tegen de imam. Maar ook vroegen zij hem of hij zich onveilig voelde en wel eens het idee had dat hij achtervolgd werd.
Kort daarna kreeg hij te horen dat de Duitse autoriteiten een terroristische cel had ontmanteld en dat bij een van de verdachten zijn foto werd gevonden op de bestanden van de in beslag genomen computer. Hij was daarom van mening dat deze twee gebeurtenissen niet los van elkaar stonden.

Dat het daarmee nog niet gedaan was bleek toen in april 2020 dezelfde twee heren van de Bundesverfassungsschutz, weer voor de deur stonden. Met weer het verzoek om een paar ‘routine vragen’ te mogen stellen. Hoewel deze bezoeken ook te maken kunnen hebben met de persoonlijke bescherming van Yuba die via de sociale media vele doodsbedreigingen krijgt zowel vanuit Marokko als uit Europa, (7) wilde hij weten wat de werkelijke reden van het bezoek was. Maar de vragen beleven hetzelfde, voelde hij zich veilig en was hem wel eens iets vreemds opgevallen? Kortom hij bleef met meer vragen zitten dan dat hij antwoorden kreeg.
Totdat hij op 15 april 2020 een paar dagen na het bezoek via de Duitse media vernam dat de autoriteiten van de deelstaat Nordrhein-Westfalen NRW, waar Düsseldorf onder valt, vijf mannen uit Tadzjikistan hebben gearresteerd die verdacht worden van het plannen van terroristische aanslagen op een Amerikaanse legerbasis en een YouTuber.

Yuba dacht dat zomaar dat hij die YouTuber wel kon zijn. Op de vraag waarom de verdachten uit Tadzjikistan hem zouden willen vermoorden, terwijl zij niet eens zijn taal verstaan, het Tarifit. Antwoordt Yuba dat dit juist de tactiek van het Marokkaanse regime is, zo kunnen zij na een eventuele aanslag, de schuld schuiven op de terroristen en er zal niet snel een verband gelegd worden tussen terroristen uit Tadzjikistan en het Marokkaanse regime.

Een geschiedenis van staatsgeweld
De vermoedens van Yuba zijn niet vreemd als men de geschiedenis van Marokko jegens burgers die het regime niet welgezind zijn in ogenschouw neemt. Zo is het bekend dat de vader van de huidige koning duizenden burgers liet doden en verdwijnen tijdens zijn bewind. Maar ook lijkt de huidige koning het niet nauw te nemen met de mensenrechten is, gezien het gevangenzetten van burgers in de Rif die demonstreerden voor betere levensomstandigheden.
Maar het regime wordt er ook van verdacht politieke tegenstanders met gerichte aanslagen uit te schakelen.

Zo zijn er ernstige vermoedens dat het Marokkaanse regime achter de moord op de journalist Omar Benjelloun in 1975 zit. Deze zaak komt aardig overeen met de bedoelingen van de eerder genoemde en gevangen genomen terroristische cellen.
Zo doet men het ook bij deze moord voorkomen dat deze gepleegd is door een islamitische organisatie genaamd Islamitische Jeugd, de oprichter van deze organisatie Abdelkrim Motii leeft nog steeds in ballingschap (12).
Deze Abdelkrim Motii heeft tijdens verschillende interviews de moord altijd ontkend. Naar zijn zeggen groeide zijn organisatie te snel en werd te groot in de ogen van het Marokkaanse regime. Het regime zag volgens Motii zo de kans twee vijanden in een klap uit te schakelen. Door hun politieke tegenstander Omar Benjelloun voorgoed uit de weg ruimen en de moord in de schoenen te schuiven van de Islamitische jeugd.

Yuba is slechts één van de vele Riffijnse activisten in Europa die Marokko het leven zuur probeert te maken en tracht uit te schakelen. Zo probeerde Marokko een bekende Riffijnse activist die in Nederland in overheidsdienst is, te beschuldigen van subversieve activiteiten. Marokko vroeg vervolgens Nederland om zijn uitlevering. Na grondig onderzoek van de Nederlandse overheid kreeg Marokko nul op het rekest. Wordt vervolgd…

Legenda / bronnen
1 Jabir El Ghadioui werd geboren in 1982 in het Riffijnse gebied Tazaghin, een plaats aan de middellandse zee tussen Nador en Al Hoceima. Hij sloot zich als activist bij de Amazigh Beweging in de Rif, later werd hij sympathisant en deed mee met de demonstraties van de ‘Afgestudeerde Werklozen’ vervolgens werd hij actief bij de Beweging van de Autonomie voor Rif. In 2011 vluchtte naar Europa. In 2014 begon hij zich te uiten als Riffijnse republikein en beschouwde Marokko als een kolonisator van de Rif, dat deed hij met berichten op zijn eigen Facebookpagina. In het jaar 2015 werd hij tot Duitse staatsburger genaturaliseerd. In 2018 heeft hij officieel afstand genomen van de Marokkaanse nationaliteit en stelde de Marokkaanse autoriteiten hiervan schriftelijk op de hoogte.

2 Facebookpagina van Yuba https://www.facebook.com/amanghi.agrawli

3 YouTube kanaal van Yuba https://www.youtube.com/channel/UClfEvEuWjr0wbWsgyZeFfwQ

4 Relatie tussen Marokkaanse geheime dienst en imams
In november 2008 hield het Marokkaanse Ministerie van Islamitische Zaken een vergadering in Marrakech, dat werd bijgewoond door een groot aantal imams en hoofden van islamitische gemeenschappen in Spanje. Tijdens deze enorme bijeenkomst werd de imams financiering voor hun organisaties en moskeeën beloofd in ruil voor hun trouw aan het Marokkaanse staatsbegrip van de islam. De vraag die destijds bij de Spaanse inlichtingendienst werd gesteld is: wat is de relatie tussen het hoofd van geheimdienst DGED Yassine Mansouri en de religie om deze bijeenkomst van imams die werkzaam zijn in Spanje door DGED te kadreren. https://medium.com/@AmazighInformatieCentrum/hoe-gebruikt-marokko-terrorisme-om-de-rif-volksbeweging-neer-te-slaan-cd77b94606de

5 Imam verbiedt Marokkanen te demonstreren in Nederland https://www.youtube.com/watch?v=FORip4svwLE 6 Adviseur koning van Marokko bedreigt en chanteert Europa https://www.youtube.com/watch?v=-9q1YXd_FFU

7 Doodsbedreiging jegens Yuba op sociale media https://youtu.be/OCn84XgXETs

8 Artikel van Yuba op Marokkaanse sites

A https://dalil-rif.com/permalink/11250.html?fbclid=IwAR36tkY-d-czqXivJ1JU67OQ27U-fCo5Zt9IlYZbS3cfKR5DyfU6JZxTKY4

B https://www.nadorcity.com/%D8%A7%D9%84%D9%81%D9%83%D8%B1-%D8%A7%D9%84%D9%84%D8%A7%D9%87%D9%88%D8%AA%D9%8A-%D9%88%D8%AA%D8%A3%D8%A8%D9%8A%D8%AF-%D8%A7%D9%84%D8%B7%D8%BA%D9%8A%D8%A7%D9%86-%D9%85%D9%82%D8%A7%D8%B1%D9%86%D8%A9-%D8%A8%D9%8A%D9%86-%D8%A7%D9%84%D8%A3%D9%86%D9%88%D8%A7%D8%B1-%D8%A7%D9%84%D8%A3%D9%88%D8%B1%D9%88%D8%A8%D9%8A%D8%A9_a29661.html

9 Vrijdagpreek van imam Mohamed Wasaidi http://islamino.net/play-Amazigh-61283.html

10 ‘Lezing’ van Marokkaanse imam in Zeist https://www.youtube.com/watch?v=zS6eZBLN3oo

11 Marokkaanse ex-minister ‘getuigt’ over terrorisme https://www.youtube.com/watch?v=wWiBZ3v72uc

12 Abdelkrim Motii https://en.wikipedia.org/wiki/Abdelkrim_Motii

--

--

Amazigh Informatie Centrum
Amazigh Informatie Centrum

Written by Amazigh Informatie Centrum

Amazigh Informatie Centrum (AIC) houdt zich bezig met het vertalen van items oa over de Rif (Marokko). Onderwerpen oa geschiedenis, cultuur en mensenrechten

No responses yet